Saappaanheittajien talo
Palvelu sulkeutuu 31.12.2020!

Uutiset

Pääovi
Uutiset
Heittäjien klubi
Kilpailukalenteri
Heittäjän ABC
Tulokset
Cupien pisteet
Ranking
Tilastoja
Ilmoittautuneet
Rekisteröidy
Kisastudio
Netti TV
Henkilöt
GallupitSaapasblogit

Suomen Saappaanheittajat FacebookissaSuomen Saappaanheittajat
IBTA FacebookissaIBTA

31.12.2016 lakkautettu Suomen Saappaanheittoliitto

Tunnus:

Salasana:


Suomeksi
In English
Italiano


Liitto palkitsi vuoden parhaat
20.12.2007 23:49 Jari Isokorpi

Mm. Tuija Salonen, Kirsi Koskelo, Eeva Isokorpi, Riku Pulliainen, Jorma Nyyssönen ja Jukka Vesterinen olivat vastaanottamassa liiton stipendiä Leppävirran Veslileppiksessä. (Kuva Jaakko Juntunen)

Suomen saappaanheittoliitto palkitsi pikkujoulussaan Leppävirran Vesileppiksessä 15.12. vuoden parhaat heittäjät ja ansioituneet.

Vuoden 2007 parhaan saappaanheittäjän tittelin saivat Tuija Salonen Nastolasta ja Jouni Viljanen Kokemäeltä. Salonen ja Viljanen voittivat tänä vuonna saappaanheiton maailman cupin.

Vuoden Heitoista tunnustuspalkinnon saivat Eeva Isokorpi Riihimäeltä ja Jukka Vesterinen Heinävedeltä. Heistä kumpikin heittivät maailmanennätyksen, Isokorpi 47,58 metriä naisten sarjassa ja Vesterinen 66,26 metriä miesten sarjassa.

Vuoden junioreina palkittiin Tiia Koskelo Rautavaaralta ja Riku Pulliainen Joroisista. Vuoden senioreina Asta Savukoski Vantaalta ja Olavi Väänänen Järvenpäästä.

Vuoden saappaanheittoteosta palkittiin Leppävirran Urheilijoiden puheenjohtaja Jorma Nyyssönen hänen järjestettyään ennätyksellisen määrän heittourheilutapahtumia vuoden aikana.

Vuoden talkootyöntekijänä palkittiin liiton tilastopäällikkö Olli Rosenqvist Kokkolasta hänen kehitettyään lajin tulospalvelu esimerkilliseen kuntoon.

Vuoden valmentajana palkittiin Kirsi Koskelo Rautavaaralta ja vuoden seuratoimijana Saapasseura Ronttosten puheenjohtaja Keijo Sollo Tuusulasta.

Vuoden mediateosta palkittiin Saksan saappaanheittoliitto vuoden 2007 Berliinin MM-kilpailujen esimerkillisestä tiedottamisesta.

Saappaanheittäjien Väinön ja Ainon maljalla palkittiin liiton lajeissa saappaanheitossa ja autonrenkaanheitossa vuoden 2007 menestynein seura Leppävirran Urheilijat.

Vuoden yhteistyökumppanina palkittiin italialainen Siili-Safety saapastehdas yhteistyöstä heittourheilun erikoissaappaiden kehittämisessä.

Vuoden naisheittäjä Tuija Salonen ja vuoden naisjuniori Tiia Koskelo. Liiton toiminnanjohtaja Jari Isokorpi jakoi kunniakirjat ansioituneille. (Kuva Jaakko Juntunen)

Vesterinen paransi ME:n 66,26 metriin
28.10.2007 17:59 Jorma Nyyssönen

Jukka Vesterinen Kivijärvellä 11.9.2007. (Kuva Paula Åberg)
Rautavaaran lentokentällä 28.10.2007 käydyistä saappaanheittokilpailuista muodostui ennätysmurskajaiset. Leppävirran Urheilijoiden Jukka Vesterinen paransi miesten ennätyksen lukemiin 66,26 metriä, aikaisempikin ennätys oli Vesterisen nimissä 65,54 parin viikon takaa Leppävirralta. Toisesta henkilökohtaisesta ennätyksestä vastasi Rautavaaran Iskun Tiia Koskelo joka heitti T16 ja N20 sarjan ennätykseksi 44,96 metriä. Rautavaaran Iskun naisten joukkue paransi joukkue-ennätyksen lukemiin 129,47 metriä. Joukkueessa heittivät Merja Heikkinen 40,50 metriä, Sari Kieloaho 45,78 metriä ja Mervi Koskelo 43,19 metriä.

Vesterinen heitti ME:n
13.10.2007 20:21 Jorma Nyyssönen

Leppävirralla 13.10. 2007 Leppävirran Urheilijoiden Jukka Vesterinen paransi saappaanheiton maailman ennätystä lukemiin 65,54 metriä.

Vesterinen paransi aikaisempaa Kokemäen Kumisten Jouni Viljasen ennätystä 12 sentillä. Toisesta ennätyksestä vastasi Leppävirran Urheilijoiden Kari Markkanen. Hän paransi M 45 sarjan ME tulosta lukemiin 60,18 metriä.

Leppävirran Urheilijoiden miesten joukkue korjaili nimissään olleen joukkue-ennätyksen lukemiin 171,43 metriä. Joukkueen kolmas heittäjä oli Timo Nissinen.

Jukka Vesterinen 65,20 Leppävirralla
01.10.2007 21:24 Jorma Nyyssönen

Leppävirran Urheilijoiden avoimissa viikkokilpailuissa 1.10.2007 Jukka Vesterinen heitti kauden uuden kärkituloksen 65,20 metriä. Tulos syntyi paikalla olleiden arvion mukaan korkeintaan noin 1,5 metrin myötätuulessa. LepU:n joukkue Kari Markkanen, Jukka Vesterinen ja Sonja Mykkänen paransivat sekajoukkueiden ME:n lukemiin 144,12 metriä.

Vesterinen löysi heiton pitoaineen avulla. Harjavallan SM-kisoissa saapas vielä lipsui sormista. Enää se ei karkaa.

Kaikkien aikojen ME-draama videona
08.09.2007 22:10 Jari Isokorpi

ME-draamavideo. (Teija Rosenqvist, Harjavalta 18.8.2007) (3 284 KB)


Julkaisemme videona täysosuman, Teija Rosenqvistin kuvaaman otoksen kahden naisheittäjän kamppailun maailmanennätyksen omistuksesta Harjavallan SM-kilpailuissa. Videossa näkyy kokonaisuudessaan ensimmäinen maailmanennätysheitto, Helena Söderströmin 46,51 metriä ja sen kentälle kuin salaman iskusta räjäyttämä juhla.

Näemme myös, että maailmanennätyksen juuri menettänyt Eeva Isokorpi kiirehtii halaamaan Helenaa. Lisäksi näemme lähes huomaamattoman merkin tulevasta. Kävellessään pois ottamaan saapasta Eeva tunnustelee poninhäntäänsä. Se on tarkalle katsojalle varma vihje siitä, että kohta mennään lujaa. Heittäjä varmistaa, että kesken vauhdin hiukset eivät lennä silmille. Eevalle tärkein heitto on aina kilpailun viimeinen.

Valmentajan Eevalle suuntamaa ja tuulen käytöstä ennustavaa kommenttia "Hyvältä näyttää" emme kuule. Sen sijaan kuuluttaja Vesa Monolan vitsi "46,50 (huom. yhden sentin kuulovirhe). Laitetaanko ihan pöytäkirjaan ylös?" kuuluu videolta selvästi ja hieman heikompana Sari Kieloahon kommentti "Laitetaan vaan."

Videon todellisuutta muuntava kaukoputkiobjektiivi saa Helenan heiton näyttämään 20 metriä lyhemmältä kuin millaisena katsoja sen näki (jos heitto haluttaisiin näyttää todellisuutta pidempänä, olisi käytettävä laajakulmaa). Tunnelma videolta välittyy äärimmäisen tiiviinä kaukoputkiobjektiivin ansiosta.

Se mitä videon päättymisen jälkeen tapahtui on muistoja ja tarinoita, jotka muuttunevat ajan myötä legendoiksi. Kohta mitattiin Eevan heittämää uutta maailmanennätystä 47,58 metriä ja kentällä alkoi uusi juhla. Helenan heitto oli naisen heittämäksi huippukorkea, todistivat katsojat. Eevan heitto oli äärimmäisen matala, kertoo mm. Esa Kokkonen. Kyse on kahdesta hyvin erilaisesta heittäjästä.

Kahden koulukunnan kamppailu

Olemme Helenan valmentajan Jorma Nyyssösen kanssa puheluissamme jo vuosia ennustaneet kahden voimaltaan ja heittotekniikaltaan hyvin kehittyneen naisheittäjän kisaa maailmanennätyksestä. Se, että kisan alku on noin dramaattinen, emme tietenkään arvanneet. Kisalle ei ole pantu pistettä. Kilpailtaessa yli 50 metrin heitosta uusia naisheittäjiä tarjoutuu mukaan ja 50 metrin ylitys ei ole kaukana.

Helena ja Eeva ovat heittäjinä toistensa vastakohtia ja he käyttävät hyväkseen erilaisia, itselleen luonteenomaisia vahvuuksia.

Käytän Helenasta nimitystä kontaktiheittäjä ja Eevan kuvaan vauhtiheittäjänä.

Helenalle tärkeää on tiukka kontakti heittoalustaan, jonka taustalla on se vanha heittourheilun totuus, että voima lähtee maasta. Eevalle tärkeää on pitkä maksimiinsa hyödynnetty, kiihtyvä vauhti. Kosketus heittoalustaan on kitkaa välttävän kevyt, ja tiukka kahden jalan kontakti haetaan vasta heiton vetovaiheessa.

Parhaat naisheittäjämme viljelevät kumpaakin tyyliä. Eevan lisäksi selkeitä vauhtiheittäjiä ovat Sari Kieloaho ja Tiia Koskelo, kontaktiheittäjiä Helenan lisäksi Pirjo Saukkonen ja Mervi Koskelo. Tuija Salosen heitto on näiden kahden tyylin välimuoto.

Siinä missä Eeva ja Sari lentävät, Helena pysyy tiukasti maassa ja käyttää vahvuuksiaan. Jo juniorina Helena viskeli tiukan kontaktin moukarinheitossa yli 50 metrin kaaria, kunnes teini-iässä siirtyi saappaanheittäjäksi. Siinä sivussa Helena voitti mitaleita voimanoston suomenmestaruuskisoista todistaen olevansa yksi Suomen vahvimmista naisista. Saappaanheitossa Helenan spesiaali on tappavan voimakas lonkkaisku. Helena käyttää hyväkseen totuutta, jonka mukaan voima siirtyy heittoon tehokkaimmin tiukasta maakontaktista. Onnistunut heitto menee korkealle ja kauas.

Eevan heiton lähtökohdat ovat siinä ajatuksessa, että heitto on vauhtilaji. "Pyöri, pidä hauskaa ja päästä irti", on ollut Eevan valmennuksen seinätaulu pikkutytöstä lähtien. Ongelmia on tänä kesänä ollut irti päästön ajoitus: saapas on karannut jo ennen saattoa sormista ja liitänyt oikeasta sektorista ohi, usein yli 40 metrin. Olemme tienneet, että kun Siili pysyy näpissä, metrejä tulee hurjasti lisää. Mielenkiinnon säilyttämiseksi emme ole halunneet tietää, miten paljon. Eevan toinen harrastus on esiintymistä ja liikettä kehittävä nykytanssi. Ehkä tärkein syy vauhtiheiton valintaan on se, että nopeatempoista ja useita osia sisältävää, usein vaihtelevaa koreografiaa on katsojan hauskempi seurata. Olemmekin korostaneet, että heiton ei aina tarvitse olla pitkä kunhan esitys on mielenkiintoinen. Kun harrastukselle ei aseta liian tiukkaa tulostavoitetta, vaan ottaa elämän huumorilla, säilyy rento meininki parhaiten.

Elämää kymmenen metriä sitten

Kunnon journalisti kysyy aina, onko vastaavaa tapahtunut aiemmin, saadakseen hehkutuksensa oikeisiin, realistisiin mittasuhteisiin.

Lajia pitkään seuranneen vastaus on helppo: On, vuonna 1993, saappaanheittäjän ajanlaskun mukaan kymmenen metriä sitten.

Silloin sen ajan tähtiheittäjät Erja Tolppanen ja Leena Tamminen kävivät saman kilpailun sisällä Norrtäljessä 5.6.1993 tiukan kamppailun maailmanennätyksestä: Ensin Ronttosten Leena heitti 36,30 metriä ja Dannemora-Österbyn Erja vastasi uudella, komealla ME-tuloksella 36,34 metriä. Leena oli silloin nuori kontaktiheittäjä ja Erja kuuluisa vauhtiheittäjä. Nämä nykyiset parhaat heittäjämme olivat silloin vaikutteiden imemisiässä.

Kun saappaanheiton historia kirjoitetaan, on myös Erjan ja Leena kamppailu yksi lajimme legendaarisia tarinoita, kertomus nokialaisen kaudelta. Lisätietoja fiiliksistä löytyy varmasti taisteluparia haastattelemalla.

(Itse heitin tuossa kisassa 51,72 metriä, joka oli lajin ensimmäinen 50 metrin ylitys. Se aiheutti ison mediamylläkän. Siitä lähtien on kehittynyt sekä tekniikka, heittäjät että saapas. Eniten laji on kehittynyt henkisesti. Kehitys on ollut vanhan ja uuden polven välistä vuoropuhelua ja usein vanha heittäjäkaarti on toiminut uuden valmentajana. Vanhakaarti on varmasti nykyheittäjistä ylpeä.)

Tarinan kolmas päähenkilö

Tarinalla on myös kolmas päähenkilö, saappaanheiton suuren kamppailun historialle tallentanut Teija Rosenqvist. On muistettava, että saappaanheitto on paitsi urheilua, myös mitä suurimmassa määrin mediaa. Videollaan Teija nousee mediatekojemme rankingissa kärkipäähän, jos ei suorastaan kärkeen.

Kun Harjavallassa näin Teijan liikkuvan videokameran kanssa, panin merkille suuren metsästäjän saalistavan katseen. Samanlaisen hieman vaanivan katseen olen huomannut toisen etevän kuvaajan Eckhard Oton silmissä mediatilanteen kiihkeimmillä sekunneilla. Tuollainen katse varmasti työnsä puolesta oli muinaisilla suomalaisten esi-isillä heidän vaaniessaan hirviä ja mammutteja.

Sellaisia me mediaihmiset olemme: haussa on suuri saalis, joka niin tuskastuttavan usein pääsee karkuun. Teijalta ei päässyt, vaikka jälkeenpäin olen kuullutkin hänen harmittelevan sitä, ettei hän saanut koko tarinaa talteen. "Luulin että se on siinä…"

Mielestäni arvostettu humanistimme osoittaa suurta dramaattista vaistoa.

Video päättyy juuri oikeaan kohtaan: se jättää tilaa mielikuvitukselle.

Helena-kontaktiheittäjä. (Kuva Eino Ylinen, Leppävirta 30.6.2007)

Eeva-vauhtiheittäjä. (Kuva Eino Ylinen, Leppävirta 30.6.2007)

Terveisiä Ascoli Picenosta!
03.09.2007 20:58 Pirjo Reinikainen

Pirjo Reinikainen. (Kuva Eino Ylinen)

Terveisiä Ascoli Picenosta kaikille saappaanheittäjille!

Olemme seuranneet ahkerasti kisojen kulkua, tuloksia, kommenttejanne ja kaikkea muutakin sählimistä kesän aikana clubissa, sillä valmistautumisemme vuoden 2008 MM-kisoihin on alkanut, heittäjinä, mutta ennen kaikkea kisojen järjestäjinä.

Haluamme järjestää ikimuistoiset kisat ja paljon muuta ohjelmaa, jotta viihtyisitte Ascoli Picenossa, nauttisitte erinomaisesta viinistämme, italialaisen keittiön maailmankuuluista antimista, hiekkarannasta, Apenniinien vuoristosta, vuosituhansien patinoimasta kulttuurista, musiikista, tanssista, kujeista ja yleensä italiasesta vieraanvaraisuudesta ja vallattoman iloisesta yhdessäolosta.

Järjestämme lapsille myös omaa, mielenkiintoista tehtävää, retkiä, pelejä jne, kansainvälisen kanssakäymisen ilmapiirissä.

Olemme varanneet kisapäiviksi: 09-11 heinäkuuta, joista 09/07 keskiviikko on nimitetty lasten heittopäiväksi. Torstai ja perjantai ovat varsinaiset kilpailupäivät. Kilpailujen päätyttyä varaamme harrastajille mahdollisuuden kokeilla heittämistä, koska monet saattavat innostua kisoja katsellessaan urheilulajistamme ja saamme siten levitettyä innostusta umpäri Italiaa, Eurooppaa ja maailmaa.

Toivomme saavamme mukaan ensi kesänä muutamia uusia maita, jopa maanosia ja markkinoimme menestyksellä Saappaanheittoa Siili Safety saappaalla.

Syyskuun aikana ilmoitamme tarkemmin kisaviikon ohjelmasta, hinnoista ja annamme kaikkea muuta tietoa voidaksenne järjestää lomanne ja matkanne ihmeelliseen Italiaan.

Baci da Ascoli!

ME-juhlaa Harjavallan SM-kisoissa
03.09.2007 20:57 Jari Isokorpi

Eeva Isokorpi: asennetta. (Kuva Eino Ylinen, Leppävirta 30.6.2007)

Naisten uutta maailmanennätystä juhlittiin 17. elokuuta Harjavallan SM-kisoissa kahdesti. Joukkuekisan viimeisellä kierroksella Helena Söderström paransi 20 sentillä Eeva Isokorven nimissä ollutta ennätystä lukemiin 46,51 metriä.

Ennätys ehti käydä uudella omistajalla vain minuutin visiitillä. Isokorpi vastasi uudella ME-tuloksella 47,58 metriä ja samalla nosti Saapasseura Ronttoset neljänneltä sijalta Suomen mestaruuteen ennen Rautavaaran Iskun joukkuetta.

Lisää maailman ennätyksiä

Kisoissa heitettiin myös kaksi muuta maailman ennätystä. Heinäveden Urheilijoiden Vesa Malm teki 20-vuotiaiden miesten uudeksi ennätykseksi 61,90 metriä.

Ristiinan Urheilijoiden miesjoukkue heitti uuden joukkue-ennätyksen tuloksella 170,08 metriä joukkuekarsinnan yhteydessä. Ristiinan Urheilijat voitti miesten joukkuekisan ennen Keski-Uudenmaan Heittourheilijoita.

Ristiinan Tapio Hämäläinen heitti karsinnassa 64,47 metriä, joka on kauden kärkitulos.

Kokemus puri finaalissa

Miesten finaalissa rankingykkönen Tapio Hämäläinen karsiutui kolmen kierroksen jälkeen jäätyään ilman tulosta.

Voittoon nousi keliin nähden huipputuloksella 59.90 metriä Kumisten Jouni Viljanen. Toinen oli Jari Nuutinen ja kolmas Kari Markkanen.

Naisten voiton vei Rautavaaran Iskun Mervi Koskelo ainoana 40 metrin ylittäjänä (40,18). Hopealle nousi Keiteleen Kunnon nuori Virpi Saastamoinen ja pronssia otti Ronttosten Eeva Isokorpi.

Mervi heitti voittoheittonsa nokialaisella saappaalla, muut huiput käyttivät Siiliä.

Sari Kielaho: lentoa. (Kuva Eino Ylinen, Leppävirta 30.6.2007)

Mervi Koskelo: vientiä. (Kuva Eino Ylinen, Leppävirta 30.6.2007)

Helena Söderström: saattoa. (Kuva Eino Ylinen, Leppävirta 30.6.2007)

Kameroiden ristitulessa Berliinissä
18.07.2007 13:14 Jari Isokorpi

Pasi Kuusinen pohjustaa Suomen maajoukkueen kultamitalijuhlaa. (Kuva Jari Isokorpi)
Berliinin MM-kisat varmistivat, että paras maajoukkue tulee Suomesta ja toiseksi paras saapasmaa on Saksa. Ruotsi ja Eesti käyvät kovaa kisaa kolmanneksi parhaan tittelistä.

Suomalaiset ottivat kolmoisvoiton naisten ja miesten yleisissä sarjoissa mutta virolaiset, saksalaiset ja ruotsalaiset nousivat MM-finaalissa yllättävän korkealle. Ensi vuoden MM-kisaisännän Italian tyylikäs joukkue oli hakemassa saappaanheiton kovimmasta kilpailusta oppia ja on varmasti ensi vuonna vahva.

Naisten sarjan voitti Suomen ja Rautavaaran Iskun Sari Kieloaho(40,74 metriä), hopeaa otti Leppävirran Urheilijoiden Helena Söderström (40,47 metriä) ja pronssia Ronttosten Eeva Isokorpi (40,10 metriä).

Miesten ykkönen oli Suomen ja Keski-Uudenmaan Heittourheilijoiden Juha Turunen (52,50 metriä), toinen oli Ristiinan Urheilijoiden Tapio Hämäläinen (51,65 metriä) ja kolmas Heittourheilijoiden Harri Parviainen. Taistelu mitaleista lähes 40 asteen helteessä ja vaikeissa tuuliolosuhteissa oli armottomampaa kuin yksissäkään aiemmista MM-kisoissa.

MM-kisat oli Saksassa huomattava mediatapahtuma. Kisojen taustalla tehtiin kansainvälistä valmistelutyötä lajin kehittämiseksi ja levittämiseksi Euroopan ulkopuolella. Berliinin MM-kisoissa oli jo USA:n edustaja mukana.

Naisten mitalistit Eeva Isokorpi pronssia, Sari Kieloaho kultaa ja Helena Söderström hopeaa ovat kaikki heittäjälegendoja saappaanheiton takavuosienkin maailmanmestareita. Kyse oli nytkin vain senteistä. (Kuva Pirjo Isokorpi)

Mitali maistuu hyvältä Harri Parviaiselle pronssi, Juha Turuselle kulta ja Tapio Hämäläiselle hopea. (Kuva Pirjo Isokorpi)

Mestarit joutuivat TV-kameroiden ja mikrofonien ristituleen. Kultamitalisti Sari Kieloaho antaa haastattelua Suomen Yleisradiolle. (Kuva Jari Isokorpi)

Italian Scarparin miesjoukkue ihailee kisakentän huikeita heittoja Berliinin tammien varjossa. (Kuva Jari Isokorpi)

Myös Ruotsin Tre Kronor joutui kameroiden tähtäimeen suomalaissyntyisen viikinkipäällikkönsä Ari Kantoniemen johdolla. (Kuva Jari Isokorpi)

Nuori maajoukkueheittäjä Tiia Koskelo keskittyy tuiki tärkeään heittoon. Kokenut lajisisko Sari Kieloaho neuvoo. (Kuva Jari Isokorpi)
Saappaanheiton MM-kisat viikonloppuna Berliinissä
12.07.2007 23:28 Jari Isokorpi

Jouni Viljanen lähtee Berliiniin hallitsevana maailmanmestarina. (Kuva Jari Isokorpi)
Vaikka heittosaappaat vaihtuvat, ei kumisen kotkan liidättäjänä löydy hevillä suomalaisen voittanutta. Suomalaiset lähtevät tilastoykkösinä Berliinin MM-kilpailuihin, jotka heitetään alkavana viikonloppuna 14. – 15.7. uudella välineellä, heittourheiluun kehitetyllä erikoissaappaalla.

Berliinin MM-kisoissa on edustettuna seitsemän maata: Saksa, Suomi, Ruotsi, Venäjä, Italia, Viro ja USA. Uutena kilpailumuotona MM-kisoissa heitetään joukkuekilpailu viisihenkisten maajoukkueiden välillä.

Tänä vuonna 30 miestä on heittänyt saapasta yli 50 metriä ja heistä useimmat nähdään Berliinissä. Tilastoykkönen on Leppävirran Urheilijoiden Markku Luostarinen tuloksella 59.85 metriä ja kakkosena Kokemäen Kumisten ME-mies Jouni Viljanen tuloksella 59,08 metriä. Yli 50 metrin tänä vuonna ovat yltäneet myös isäntämaa Saksan sekä Ruotsin parhaat heittäjät.

Naisten tilastoykkönen on Saapasseura Ronttosten ME-nainen Eeva Isokorpi tuloksella 43,94 metriä ja kakkosena on Heinäveden Urheilijoiden Pirjo Saukkonen tuloksella 43,32 metriä. Viisi suomalaista on ylittänyt 40 metriä ja paras ulkomaalainen Viron Jaana Väli on heittänyt 39,35 metriä. (täydellinen ranking löytyy liiton internetpalvelusta www.saappaanheitto.com )

Maailmanmestaruus ratkotaan ensi kertaa heittourheiluun suunnitellulla erikoissaappaalla Siilillä, joka on kehitetty Kansainvälisen saappaanheittoliitto IBTA:n ja italialaisen saapasteollisuuden yhteistyönä.

Suomen maajoukkueen muodostavat Heinolan Iskun Pasi Kuusinen, Pyhäjärven Leijonien Olli Rosenqvist, Keski-Uudenmaan Heittourheilijoiden Jari Nuutinen sekä Rautavaaran Iskun Tiia Koskelo ja Sari Kieloaho.

Saksan saappaanheittoliiton puheenjohtajan Fabian Laun mukaan eri sarjoihin osallistuu viikonlopun aikana noin 250 heittäjää.

Kilpailut valvoo Kansainvälinen Saappaanheittoliitto IBTA, johon kuuluu kahdeksan jäsenmaata.

Kilpailujen kulkua seuraa Suomen saappaanheittoliiton online-palvelu osoitteessa www.saappaanheitto.com Sunnuntaina heitetään yleiset henkilökohtaiset sarjat ja maajoukkueiden välinen kilpailu alkaen kello 13. Sekä lauantaina että sunnuntaina kilpailujen kulkua on mahdollisuus seurata palvelussa tuoreeltaan. Liiton nettitulospalvelu sisältää lehdistöpalvelun, josta tulokset on mahdollista tulostaa lehdistön käyttöön muotoilemattomina.

(Lehdistötiedote 12.7.2007)

Nuoret heittäjät Berliinin MM-joukkueeseen
10.03.2007 12:33 Jari Isokorpi

Tiia Koskelo – kuuluisan saappaanheittosuvun uusin tähti. (Kuva Merja Heikkinen)

Tiia Koskelo ja Pasi Kuusinen selvittivät ensimmäisenä tiensä Suomen Berliinin MM-joukkueeseen voittamalla SM-hallikilpailut Kuopiossa. Kuusinen oli yksi kilpailun ennakkosuosikeista, mutta 15-vuotiaan Koskelon voitto oli iloinen yllätys siitä huolimatta, että hän jo viime kesänä otti SM-kisoissa pronssia.

On makuasia kuka on Suomen paras heittourheilija. Monipuolisin on varmasti saappaanheittäjä Pasi Kuusinen. Hänellä on ainoana Suomen mestaruus kolmessa heittourheilulajissa: saappaanheitossa, autonrenkaanheitossa ja keihäänheitossa. Vuoden 2007 SM-hallikilpailuissa Kuusinen voitti saappaanheiton uudella halli-ME-tuloksella 51,17 metriä ja hopeaa hän otti Suomen saappaanheittoliiton toisessa virallisessa lajissa, autonrenkaanheitossa.

Autonrengas on monipuolisen heittäjän laji. Painoltaan väline on lähellä moukaria (seitsemän kiloa) ja se perustuu pyörähdyksiin, kuten saappaanheitto. Mika Vasaran ja Pasi Kuusisen tyyliset huiput pyörähtävät kiihtyvästi kolme, neljä kertaa.

SM-hallikisojen mitalikolmikolta Mika Vasaralta, Pasi Kuusiselta ja Jari "Boogi" Mustoselta lentää väline kuin väline. Suomen mestari Mika Vasara on autonrengastittelinsä ohella kahdenkympin kerhon kuulamies, luultavasti Suomen lahjakkain. Mustonen on muiden voimaharrastusten ohella autonrenkaanheiton uranuurtaja ja nakannut myös kiekkoa yli 58 metriä.

Nopeasti pyörähtävä ja laajasti vauhtitilaa käyttävä Vasara on Suomen paras autonrenkaanheittäjä mutta ero Kuusiseen oli pienempi kuin ennalta veikattiin. Tässä kolmikon tulokset:

1 Mika Vasara Pieksämäen Veikot 27.92
2 Pasi Kuusinen Heinolan Isku 25.53
3 Jari Mustonen Leppävirran Urheilijat 25.12

Vasara on heittourheilija, joka viihtyy hyvin kentillä, joilla saapas lentää. Ennätyksensä ja 20 metrin ylityksen kuulassa hän teki Sorsakosken tähtikarnevaalissa, jossa yleisön suosikkeina ja tähtinä loistivat heittourheilijat, saappaanheittäjät ja kuulantyöntäjät.

Saappaanheitossa 15-vuotias Rautavaaran Iskun Tiia Koskelo on Suomen lahjakkain heittourheilujuniori. SM-hallikulta yleisessä sarjassa oli suurin uutispommi Kuopiosta.

Pasi Kuusinen, Mika Vasara ja Jari Mustonen ovat edellä kävijöitä suomalaisessa autonrenkaanheitossa. (Kuva Merja Heikkinen)
| 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |
Vanha talo
Published by Saapasmedia Copyright by Kauniskaari Oy